Hemnet tips

Unikt torn till salu i Laholm

Unikt torn till salu i Laholm: Har du någon gång drömt om att få bo i ett slottsliknande hus? Slott i Sverige kan vara rätt dyra men kolla in detta sagolika torn som nu är till salu i Laholm. Detta skulle jag säga är så nära man kan komma ett slott utan att lägga ner flera miljoner.

Det härliga tornet har en boyta på 75 kvadrat meter. På denna yta finner vi fem rum varav 3 sovrum. Huset/tornet är byggt på 4 våningar vilket den högsta erbjuder en fantastisk takterrass med fantastisk utsikt och en härlig uteplats. Vidare via en spiraltrappa finns tornets topp med hänförande vy och flaggstång. Utsikt över nejden och 24 kyrkor har kunnat ses från tornet.
Se fler bilder och läs mer om objektet här!
Område: Veinge, Laholm
Pris: 1 975 000 kr (Utgångspris)
Boyta: 75 kvm + 25 kvm
Tomt: 964 kvm
Mäklare: Danfors fastighetsförmedling 
Beskrivning och historia av unikt torn till salu i Laholm från Danfors Fastighetsförmedling: 
Det var året 1926 som köpman Joel Paulsson i Halmstad lät uppföra den unika byggnaden på en höjd vi Ramshallsberget i Veinge. Detta berg ligger 79 meter över havet, och tornet är 18 meter högt.
Joel Paulsson var född i södra Halland, närmare bestämt i Knäred. Men eftersom hans mor under några år var bosatt i Veinge, kom familjen att tillbringa ganska mycket tid där. De tog ofta promenader till fornåldersgravarna som finns där uppe på Ramshallsberget. Därifrån har man en hänförande utsikt och så föddes planer på att där uppföra ett utsiktstorn. Just då hade familjen Paulsson planer på att bygga sig en sommarbostad någonstans i syd-Halland, dock inte vid havet utan vid någon vacker insjö eller i en skogsglänta.
Men här uppe kunde man ju framför sig se hela det syd-Halländska, vackra landskapet och blicka ut över strand och hav. Och på andra sidan Laholmsbukten såg man hela Bjärebygden på Hallandsåsen. Också på kvällarna, då belysningen tänts i Båstad, Laholm och i samhällena runtomkring och ljuset lyste i hus och gårdar var detta en betagande syn. Man kunde också se billyktornas sken då de kom körande nerför åsen på sin väg från Skåne.
Men det var inte bara ett torn som byggdes; sammanbyggt med tornet finns tre rum, ett på varje våning och i källaren hade man kök. Det fanns inte direkt några bekvämligheter, men vatten och avlopp hade i alla fall monterats in. Man hade en härlig vedspis, elektrisk belysning och ett hembiträde som skötte hushållet.
Joel Paulsson var en hängiven hembygdsvän. Han intresserade sig för hur folket hade haft det i gången tid. Därför blev översta rummet något av ett museum där JP samlade antikviteter av olika slag. Platsen fick namnet Nebo, vilket var namnet på det berg från vilket Moses skådade in i Kannans land.
Från samhället och upp till tornet måste JP också anlägga en körbar väg i stället för gångstigen som fanns. De hade redan då bil, vilket inte var så vanligt på tidigt 20-tal.
JP var också enormt intresserad av natur och anlade därför en vacker park omkring byggnaden. Där planterades ett stort antal granar, dessutom träd och buskar av olika slag. Så fanns t.ex. val-nötsträd, rödlönn, rödhassel och flera andra lite ovanliga växter. En fiskdamm anlades och där inplanterades ett antal guldfiskar. Dessa trivdes bra bland de utsökt vackra röda näckrosorna med sina stora blad under vilka fiskarna ibland kunde gömma sig.
Utanför tornet står en av de första bakladdningskanoner som svenska armen inköpte från Kruppverken i Tyskland år 1876. JP fann den i en antikvitetsaffär i Kristianstad. Vidare fanns på området en engelsk mina, ilandfluten vid Tylösand. En i Knäred funnen slipsten från stenåldern fanns också. Tyvärr är nu dessa, såväl som en hel del annat i parken borta.
Under andra världskriget blev JP anmodad att ställa byggnaden till förfogande, eftersom den sågs som lämplig plats för luftbevakning, och så drog militären in där efter det att familjens inventarier hade flyttats bort. Ingen fick tillträde, inte ens till området. Ett undantag var dock JP och hans familj.
Efter fredsslutet var byggnaden och området åter i familjens ägo men såldes år 1952 efter att JP;s maka avlidit. Tornet bytte ägare några gånger innan Laholms kommun övertog byggnaden år 1965 och området kring tornet avstyckades till villatomter.
Text från Danfors.se
unikt-torn-laholm (3)
Fantastisk utsikt från takterrassen!
unikt-torn-laholm (1)
Majestätisk entré och tornet i helhet.
unikt-torn-laholm (2)
Stor matsal med plats för flera gäster.
unikt-torn-laholm (4)
Kök placerad på bottenvåningen av tornet.
unikt-torn-laholm (6)
Stort sällskapsrum med mysfaktor 100.
unikt-torn-laholm (5)
Entrén med snygga detaljer i form av sköld ovanför dörr och lejonstatyer vid ingången.
unikt-torn-laholm (8)
Trappan som tar en upp till någon av de 4 våningarna.
unikt-torn-laholm (7)
En helt egen kanon.
Bilder från Danfors.se

Related Posts