Hemnet tips, Inspiration

Slottet Wilhelmsberg på 22 rum och kök i Göteborg

Slottet Wilhelmsberg på 22 rum och kök i Göteborg: Det är inte varje dag man får chansen att förvärva ett slott i Sverige. Eller, jo visst, det finns en hel del ”slott” ute på marknaden men det unika med detta är att det faktiskt ser ut som ett ”riktigt” slott taget ur en Disneyfilm.

Slottet Wilhelmsberg har anno från så tidigt som 1886. Slottet är nu till salu och har en gedigen historia som vi valt att dela med er nedan. Texten är från mäklare Skeppsholmen som står för försäljningen av det unika objektet för 32,5 miljoner kronor.
22 rum på 610 kvm plus 159 kvm boyta. Till detta tillkommer också en stor tomt på hela 3378 kvm. Tillräckligt för att bjuda över vännerna på midsommarfest?
Kika in bilderna nedan, dem är verkligen helt fantastiska. Och om ni är intresserade av mer info är det bara att klicka in er till Skeppsholmen nedan!
Område: Danska vägen 8, Göteborg
Boyta: 610 kvm + 159 kvm
Rum: 22 st
Pris: 32 500 000 kr (Utgångspris)
Mäklare: Skeppsholmen
Se fler bilder hos mäklaren här!
Så här beskriver Skeppsholmen slottet Wilhelmsberg i Göteborg:
Via en trappa av sten kommer man först in i ett vindfång med stora fönsterpartier som leder vidare till den välkomnande hallen med direktingång till de stora sällskapsrummen. Golvet består av massiva ekplankor. Här finns också trappan upp till de övre planen samt en hiss till alla fyra våningsplanen. I anslutning till hallen finns även ett kapprum och en gästtoalett. Den grandiosa matsalen ligger med flera fönster mot öster och har en imponerande takhöjd på 3,7 meter. En stor öppen spis i röd marmor dominerar en av väggarna.
Mot nordost finns utgång till en balkong. Golvet består av mönstrad ekparkett. Från matsalen når man galleriet som badar i ljus tack vare de höga fönsterpartierna. Här finns tre dubbeldörrar ut till lika många balkonger som är uppbyggda av stora kalkstensstycken samt nergång ut till trädgården via en trappa av gjutjärn. Ovanför fönstren finns målningar av konstnären Nils Asplund från 1917. Det sydöstra tornrummet användes ursprungligen som klassiskt rökrum och används som det även idag. Vardagsrummet nås via galleriets motstående sida och är minst lika pampigt som matsalen.
Även här finns en stor öppen spis, denna i svart marmor, samt utgång via pardörrar till trädgården i väster. Tornrummet mot sydväst har inretts till ett bibliotek med platsbyggda hyllor och med läshörna vid fönstret. Golven i galleriet, vardagsrummet och biblioteket består av massiv fiskbensparkett. Mitt i våningsplanet finns en serveringsgång. Här finns, förutom trappan ner till suterrängplanet, även flera inbyggda garderober, köksskåp från Lidhults, kyl från Gaggenau, svart granitskiva med diskho samt ett badrum med wc, handfat och dusch.
Text från Skeppsholmen.se

Slottet Wilhelmsbergs historia

År 1865 köpte Julius Lindstrand, grosshandlare i snus och tobak, marken från James Dickson d.y. och byggde här sitt sommarresidens i renässansstil, inspirerad av ett slott i Normandie. Marken hade då avsöndrats från Överås. Som arkitekt anlitade han den kände stadsarkitekten Viktor von Gegerfeldt, som bland annat låg bakom utformningen av Feskekörka och Trädgårdsföreningen i Göteborg. Huset stod klart omkring år 1868. Lindström förskönade även parken i engelsk stil samt smyckade den med fontäner och statyer.
Lindstrand, som vintertid bodde vid Kungsgatan, flyttade på våren ut bohag till Wilhelmsberg, som enligt dåtida uppfattning låg på landet, och tillbringade sommarhalvåren där. Han var en betydande man i Göteborg och var bl.a. periodvis stadsfullmäktigeledamot och riksdagsman samt var känd som en stor donator.
Wilhelmsberg såldes år 1880 till grosshandlare Carl Sirenius och senare ägare var bland andra tre välkända grosshandlare; G. Kollberg, Gösta Lindström och O Wallenius. Den sistnämnde genomförde en större renovering och installerade bl.a. radiatorer samt lät konstnären Nils Asplund utföra en del vackra målningar över galleriets dörrpartier… Läs vidare här >>
Text från Skeppsholmen.se
slottet-wilhelmsberg-goteborg (5)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (6)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (7)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (8)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (9)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (10)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (11)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (12)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (13)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (1)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (2)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (3)
slottet-wilhelmsberg-goteborg (4)Bilder från Skeppsholmen.se

Related Posts