Hemnet tips, Inspiration

Fogelvik slott – Det ståtligt gamla herreslottet

Fogelvik slott – Det ståtligt gamla herreslottet: Läste du vår artikel igår om det välkända Hönsäter slott? Om du inte redan lagt ett bud så har ett till alternativ som har sin placering i Skärgården. Här hittar vi Fogelvik slott söder om Valdermarsvik i Östergötland. Detta slott på 1100 kvadratmeter boarea har ett utgångspris på 35 miljoner kronor.

Platsen där slottet står idag har varit bebyggd sedan 1300-talet men den gård som tidigare låg där förstördes av upprorsledaren Nils Dackes bondehär på 1500-talet. Den nya och nuvarande byggnaden är från 1796.
Boarea: 1100 kvadratmeter
Tomtarea: 1,6 ha
Rum: 19 st
Pris: 35 000 000 kr (Utgångspris)
Mäklare: Skeppsholmen Sotheby’s
Kika in mer information och fler bilder hos mäklaren här!

Skeppsholmen Sotheby’s skriver själva om Fogelvik slott följande:

Det vackra såsom beskrivet av Oscar II

”Där låg i gröna skärgårdslunder, ett ståtligt gammalt herreslott,
så skönt i aftonrodnadens stunder, som vore det en hägring blott.
Se det var Fogelvik, som låg där just; om paradiset, verkligen fanns på jorden,
nog skaptes det en junikväll i Norden, helt i trakten av Tjust!

Slottet bevarar egenarten hos en gången tids byggnadsskick och är med hänsyn härtill att anse som synnerligen märklig! Gården har gamla anor, det äldsta Fågelvik, som var en kvadratisk borg med vallgrav, byggdes redan under 1300-talet men först mot slutet av 1770-talet fick byggnaden den utformning som den har idag efter ritningar av Carl Hårleman. Slottet är sedan 1983 byggnadsminneförklarat. Slottets historia är fascinerande, här har Carl Knutsson Bonde huserat på 1400-talet och via släkterna Sparre, Bonde, Gyllenstierna, Horn, Thott och Posse m fl. nått dagens ägare som (slottet är separerat från övriga gården) 1995 räddade den vackra slottsanläggningen till eftervärlden och har tillsamans med länsantikvarien åter satt Fogelvik i ståndsmässigt skick.
Njut av Slottsholmens rogivande miljö med sin lummig grönska omgiven av skärgårdens glittrande vatten. Följ vägen upp mot borggården eller betrakta det vackra slottet från sjösidan, överallt känns historien ständigt närvarande. Inne i slottet gör den stora hallen med sina vackra väggmålningar och dörröverstycken, ett bestående intryck. Den stora runda matsalen på bottenvåningen, inredd av Jean Baptiste Masreliez och förmodligen ritad av Jean Eric Rehn, har kvar sin magnifika karaktär med sina pilastrar, väggfält och nischer med originella kakelugnar. Det ovala biljardrummet ovanför matsalen på andra våningen, med sitt låga tak och vackra utsikt ger ett starkt intryck av svunnen storhetstid. Mycket finns kvar av den ursprungliga inredningen i form av vackra bevarade detaljer och utsmyckningar, i källaren finns bland annat det gamla köket kvar. Slottet har 23 eldstäder (20 är fungerande) varav många bevarade kakelugnar och vackra öppna spisar med spiselkransar överalt vackra golv i form av gamla stengolv, breda furuplank eller parkett.
Text från skeppsholmen.se
Fogelvik-slott-till-salu (5)
Fogelvik-slott-till-salu (6)
Fogelvik-slott-till-salu (7)
Fogelvik-slott-till-salu (8)
Fogelvik-slott-till-salu (9)
Fogelvik-slott-till-salu (10)
Fogelvik-slott-till-salu (11)
Fogelvik-slott-till-salu (12)
Fogelvik-slott-till-salu (1)
Fogelvik-slott-till-salu (2)

Fogelvik slott med tillhörande byggnader

Fogelvik-slott-till-salu (3)
Fogelvik-slott-till-salu (4)Bilder från skeppsholmen.se

Related Posts