Inspiration

Hönsäter slott – Kinnekulle anno 1667 till salu

Hönsäter slott – Kinnekulle anno 1667 till salu: Har du kanske pengar kvar efter semestern och ute efter en uppgradering i ditt boende. Då har vi det perfekta valet för dig. Nu finns nämligen Hönsäter slott till salu. Slottet och bostaden har adliga rötter och är ett av flera slott och herrgårdar som nu är till salu på Hemnet.

Bostaden som har en boarea på hela 1680 kvadratmeter ägdes på 1300-talet av kung Magnus Eriksson. Dock är det inte samma hus som står där idag. Den nuvarande byggnaden uppfördes av friherren Harald Stake 1667 men byggdes om 1807 då bostaden tillhörde den kända adelssläkten Hamilton.
Boarea: 1680 kvadratmeter
Tomtarea: 238 ha
Pris: 43 000 000 kr (Utgångspris)
Mäklare: Residence Fastighetsmäkleri
Besök mäklaren för mer information här!
Här beskriver mäklaren på Residence Fastighetsmäkleri själv slottet: 
Kinnekulle, ”Denna ort är ljufligare än någon annan”, orden noterades av Carl von Linné och än idag är människor lika hänförda över det Blommande berget.
Här vid foten av Kinnekulle, inbäddat i ett lummigt hav av ädellövskog ligger Hönsäter slott med anor från 1300-talet då slottet ägdes av kung Magnus Eriksson. Slottet är i utmärkt skick och fick sin nuvarande utformning under tidigt 1800-tal då en omfattande ombyggnation ägde rum. Nuvarande ägare har smakfullt moderniserat slottet och möjliggjort ett förstklassigt boende.
I hallen möts man av fyrahundra år gammalt kalkstensgolv från Kinnekulle, här har mången högboren passerat och lämnat efter sig underbar patina. På entréplanet finns en matsal med två intilliggande chamb de separe där vackra trätiljor, väggmålningar och kakelugnar skapar genuin atmosfär. Intill ligger ett modernt stort kök samt grovkök.
I entréplanets östra del finns moderna sällskapsytor med bland annat en bar i kalksten.
På plan två uppvisar slottet sin vackraste sida, en ståtlig matsal med en pampig kakelugn, fyra meter i takhöjd och generöst ljusinsläpp som ger liv åt rummets unika detaljer. På norrsidan går en längsgående fil som badar i ljus där vackra salonger avlöser varandra. Här finns även ett bibliotek med öppen spis från 1670, och där också de vackra gamla golvtiljorna finns kvar. Två sovrum med intilliggande badrum och litet kök.
Tredje planet hyser ett modernt magnifikt vardagsrum med fem meter i takhöjd, flankerat av två sovrumssviter i ursprunglig stil. Totalt disponerar slottet ca 1100 kvm.
I den omgivande parkmiljön finns två flygelbyggnader i sten anno 1807 om ca 180 respektive ca 170 kvm. Flyglarna har vardera sex gästrum en suite.
Vidare finns disponentvillan om ca 250 kvm, en vacker byggnad från sekelskiftet helt i trä, som erbjuder åtta sovrum en suite.
Parken hyser även en paviljong där stora sällskap kan njuta av de vackra omgivningarna. Intill slottet finns stensatta terrasseringar, flera vackra vårdträd och uteplatser. En bit bort är en stor ladugårdsbyggnad i sten från 1300-talet belägen.
Arealen omfattar 238 ha varav 61 ha vatten i Vänern samt 177 ha mark varav 98 ha skog samt 17 ha åker och övrig areal 62 ha.
Kinnekulle sätter sin prägel på hela omgivningen med sina ädla lövträd, orkidéer, kalkstensgrottor och trolska vandringsleder. Här i dessa natursköna omgivningar finns en av norra Europas största vilda stammar av dovhjort. Jakten är mycket attraktiv och den lockar jaktgäster från hela landet.
Dessa betagande omgivningar bjuder på så mycket, efter bara en kort promenad över ängarna genom lövskogarna breder Vänern ut sig som ett lugnt stort hav. Här har man två km lång strandlinje med sandstränder och vikar.
Hela denna natursköna trakt som av många benämns som Svea Rikes vagga, är helt unik med sina många gods och herresäten som ligger likt ett pärlband längs Vänerns östra strand. Av dessa är Hönsäter slott det äldsta godset, här upplever man historiens vingslag i ett boende anpassat till vår tid.
Text från Residence.se
 
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (6)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (5)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (7)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (8)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (9)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (10)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (11)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (12)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (13)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (4)Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (1)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (2)
Hönsäter slott - Kinnekulle anno 1667 till salu (3)
Bilder från Residence.se

Related Posts