Hemnet tips, Inspiration

Sjönära presenterar villa från 1897 på Tynningö, Waxholm

Tynningö, Waxholm: Ett hus med historia från Stockholmsutställningen 1897 och ritad av arkitekt Fredrik Dahlberg. Detta fantastiska hus som nu är till salu hos mäklarbyrån Sjönära för 8.5 miljoner kronor.
Såhär beskriver mäklaren Sjönära detta underbara objekt på Tynningö, Waxholm:
Villa Björkudden stod tidigare på Djurgården direkt efter Djurgårdsbron på vänster sida. Villan uppfördes som administrationsbyggnad till Stockholmsutställningen 1897 och ritades av arkitekt Fredrik Dahlberg och uppfördes av byggmästare CA Olsson. 1898 lät byggmästare Johan Sjöqvist flytta villan på pråmar ut till Tynningö för att uppföras på nytt. Sedan dess har den åtnjutits som sommarbostad för societeten, flyktingförläggning under andra världskriget, sommarskola för barn och fritidsnöje för nuvarande ägare.
Byggnaden är bevarad med detaljer och snickerier. Utvändigt och invändigt i behov av totalrenovering för att återställas i sin väl värda prakt och glans. Men jösses – vilken byggnad, man häpnar över hur man kunde bygga förr i tiden. Stora ytor, volym och höjd. En skärgårdvilla som trots sitt dåliga skick är praktfull, gedigen och ger en ljuvligt hemtrevlig känsla.
Villan har klassats som omistlig och omnämns som särskilt värdefull på Tynningö. För att bevara en byggnad som klassats som omistlig bör stor hänsyn tas till husets ursprungliga volym, detaljer och material. Arkitekt Peter v Knorring har 2015 gjort ett underlag för vårdprogram. Bidrag har beviljats av länsstyrelsen och färdigt vårdprogram kommer att föreligga inom kort – se bifogad PDF. Fastigheten ligger inom strandskydd och utom detaljplan.
Läs mer om Villa björkudden och se fler bilder hos Sjonara.se 
Text från Sjonara.se
Villa-Bjorkudden (5)
Villa-Bjorkudden (6)
Villa-Bjorkudden (1)
Villa-Bjorkudden (2)
Villa-Bjorkudden (3)
Villa-Bjorkudden (4)
Bilder från Sjonara.se

Relaterade artiklar