Hemnet tips

Villa Wehtje – Storslaget och underbart boende i Falsterbo

Storslaget och underbart boende i Falsterbo: Välkommen till Villa Wehtje byggd år 1936 och ritad av Josef Frank. Med bra läge, stor tomt och nära till både sandstrand och golfbana.
Detta är en av sex villor Josef Frank har ritat i Sverige. Fem av dem finns i Falsterbo. Villan är byggd mästerligt i en oregelbunden och egenartad funktionalism som är mjuk och tillåtande. Frank ville ha det så. ”När man går igenom ett hus ska det vara som om man ska röra sig som genom en stad. Trånga gränder mynnar i öppna platser som leder vidare till nya passager. Med olika takhöjder och våningsplan som avlöser varandra skapas en intimare rumskänsla.”
Område: Falsterbo, Skåne
Boyta: 325 kvm (Biarea 50 kvm)
Rum: 11 rum och kök
Pris: 25 000 000 kr (Utgångspris)
Mäklare: Eklund Stockholm New York
Kolla in fler bilder och läs mer om objektet Villa Wehtje på Hemnet >>

Beskrivning av objektet hos ESNY

Villan har sedan den byggdes bara haft två ägare, varav den nuvarande ägaren har innehaft huset sedan år 1946. Villan omfattar hela 325 kvm och är byggd för den stora familjen med det stora umgänget. Med alla detaljer i armatur, snickerier, fönster och dörrar, de vackra ljusinsläppen, de härliga altanerna i söder och i väster, de vackra öppna spisarna och de stora sällskapsrummen är detta hus unikt. Detta är en stor, ursprungligen rosaputsad, representations- och sommarvilla.
Men detta är också en villa mellan två ägare. Villa Wehtje behöver en ny ägare som är beredd att renovera, som är beredd att fylla huset med liv igen. Huset är kulturskyddat vad gäller den yttre utformningen. Men den fasadbeklädnad som nu finns går att ta bort så att den ursprungliga rosa putsen kommer fram. En noggrann besiktning har gjorts; Villa Wehtje är ett mycket gediget byggt hus och är i bra form.Men el-, avlopp- och värmesystem måste bytas. Nya snygga badrum och nytt kök behövs.

Villa Wehtje planlösning i Falsterbo

Redan i entréhallen förstår man vem som har ritat huset, – vi möts av ett stort runt fönster och ett svartvitt golv. Från denna hall kliver vi in i sällskapsavdelningen med ett fönsterparti från golv till tak. Trädgården känns helt nära. Det är med en underbar känsla man kliver vidare in i huset. Franks arkitektur är lika gångbar idag som för 70 år sedan.
Sällskapsrummen består av matsal med plats för 20 personer samt det avlånga vardagsrummet med ett stort burspråk och en öppen spis på ena kortväggen. Vardagsrummet har två utgångar till trädgården och angränsande uteplatser. Intill entréhallen finns trappan upp till övervåningen, där man har utsikt ned mot sällskapsrummen. Övervåningen består av två sällskapsrum, öppen spis och utgång till två altaner – en i söder och en i väst.Den västra altanen är idag inglasad med en vägg mot öster. På nedre planet intill matsalen finns ett stort och funktionellt kök, serveringsrum med diskmaskin, en pigkammare och ett grovkök.

Bilder på det vackra huset ritad av Josef Frank

Här finns också ett litet rum och nedgång till den lilla källaren, som består av förråd och pannrum. Köksavdelningen har egen ingång från baksidan av huset. Sovrumsavdelningen som ligger i husets östra del har hela sex sovrum, varav ett master bedroom med direkt anslutning till ett stort dressingroom och badrum en suite. Till sovrumsavdelningen hör också ett trevligt sällskapsrum med öppen spis och utgång till trädgården. Alla sovrum har handfat med kallt och varmt vatten.
Övrigt: Trädgården är på hela 2242 kvm, liggande i sydväst, riklig grönska med en japansk trädgård, vackert kuperad gräsmatta och en lekstuga, även den ritad av Josef Frank. Den härliga Falsterbostranden ligger ett längre stenkast från huset och golfbanan, en av Sveriges mest kända, ett par hundra meter bort.
Falsterbo Skåne villa Wehtje entré
Falsterbo Skåne villa Wehtje innergård
Falsterbo Skåne villa Wehtje exteriör
Falsterbo Skåne villa Wehtje
Falsterbo Skåne villa Wehtje
Falsterbo Skåne villa Wehtje
Bilder från Esny.se

Related Posts