Trender

Dags för teknikfria zoner i hemmet

Hur ska vi locka bort barnen från skärmarna?
Hur ska vi locka bort barnen från skärmarna? Det frågar sig en artikel i DN. Men handen på hjärtat, inte är det barnen som spelar på de senaste spelautomaterna för mobilen, Candy Crush och lotterier, och visst finns det bra många som har fyllt 40 och som fortfarande ser charmen med nätverksspel. Det är klart att varje familj måste ha någon form av policy för hur och när man använder skärmar, men faktum är att man också kan göra en hel del åt saken genom att inreda på rätt sätt med teknikfria zoner där man måste bete sig så som vi gjorde innan någon ens kunde föreställa sig en pekskärm.

Sovrummet är den givna teknikfria zonen

I sovrummet så bör man inte ens ha en tv. Det finns tillräckligt mycket forskning som visar att både vuxna och barn sover sämre av att använda sig av någon form av skärm direkt innan läggdags. Det blåa ljuset från skärmar är inte bara skadligt för sömnkvaliteten, det har även visat sig att bruk av skärmar innan man somnar kan leda till ett sämre minne! För att vårt minne ska fungerar ordentligt så måste vi sova på ett kvalitativt sätt. Det gör vi inte om vi läser om nya slots på John Slots i pyjamas med huvudet på kudden.
Enligt sömnforskare så borde skärmar vara förbjudna i sovrum, och om man bara ska skapa en teknikfri zon i hemmet så är det just platsen som man sover på. Plocka ut tv och inför en regel om att alla former av skärmar (smartphones, pekplattor och så vidare) inte ens får tas in i rummet. Man kan till och med ha ett litet skåp alldeles utanför sovrum som är dedikerat till den bärbara tekniken då den inte ska användas. Det här är bra eftersom många blir nervösa då de inte kommer ihåg var mobilen finns (med bättre sömn så blir det lättare att minnas detta!), och oro kan ju också leda till att det blir svårt att somna.

Skapa teknikzoner

Precis som att man utser zoner i hemmet som teknikfria så kan man göra tvärtom. Vissa platser inreds specifikt med tanke på att man behöver bra ergonomi för att spela spel, surfa på datorn och se på film. De stunder då man sitter med pekskärmen eller framför en vanlig datorskärm så ser man till att ljuset är bra för ögonen och att miljön är lugn och behaglig.
Genom att skapa platser för teknikanvändning, som till exempel en hörna för PlayStation och andra typer av konsoler, så ser man till att alla vet var skärmar ska användas och det behöver inte bli diskussioner om huruvida det är okej att sitta och chatta med vänner då man befinner sig på dessa platser i hemmet. Dessutom så kan man rentav installera skåp med lås som gör det möjligt att låsa in både datorskärm och mobila enheter under de tidsperioder som man inte vill att dessa ska användas. På så vis så kan man se till att en zon ibland är teknikfri och ibland centrum för alla skärmaktiviteter. Det här kan vara klokt att göra om man ser att det redan finns ett starkt beroende av att slötitta på tv eller bläddra omkring online både bland barn och vuxna i familjen. Den som är starkast förvarar nyckeln på hemlig plats!

Ut med Tv:n

Har man Internet och surfplattor och mobiler så behöver man knappast en vanlig tv. Man kan fortsatt ha en skärm för filmvisning men tanken om att sätta sig ner i soffan för att se vad som är på tv just nu är rätt så förlegad. Inred istället med tanke om att aktivt se en film, läsa och höra nyheter eller en intervju då det passar. Allt som man kan få in via tv-abonnemang kan man också få via dator eller mobil, så här kan det verkligen vara klokt att se över vilken teknik som finns var i hemmet och om den verkligen används på ett genomtänkt sätt.
När man har vant sig vid att sovrummet är en teknikfri zon så kan man gå vidare. Kanske blir köket nästa utrymme där man inte surfar, spelar poker online eller chattar med anonyma människor på nätforum. Investera i ett bättre köksbord med riktigt sköna stolar och så gott om plats för att bjuda in verkliga människor som har lust att prata lite om livet offline…

Related Posts