Inspiration

IKEAs nya möbler som är gjorda på avfall

IKEAs nya möbler som är gjorda på avfall: Är det något som Ikea jobbar stenhårt med att ta vara på är det förnybara resurser. Det är något som varit högsta prioritet för Ikea sedan start. Nu tar det svenska möbelföretaget detta ett steg längre och börjar bygga mer hållbar heminredning från avfall som plastflaskor, glas och skräp.

Varje år slängs det ungefär 100 miljarder platsflaskor i världen. Det har Ikea tagit vara på genom att tillsammans med formgivare och produktutvecklare utvecklat återvunnet trä och folie från dessa.

”Våra produkter och möbler köps av otroligt många människor världen över. Genom att kunna erbjuda mer hållbara alternativ kan vi nu också göra faktisk skillnad”.
” Vi började titta på hur vi skulle kunna byta ut det traditionella materialet till det nya mer hållbara i våra kök.”

atervunnet-material-ikea
En annan av de nya produkterna som använder sig av återvunnet material är stolen ODGER. Den är utformat tillsammans med den svenska designgruppen Form Us With Love. Stolar man använt 70% återvunnen plats och 30% förnybart trä. Den påminner mycket om andra skandinaviska produkter som är tillverkade med skadliga plaster. ODGER är en robust, stabil och mycket tålig stol som monteras ihop på bara några klick.

IKEA ODGER och PS 2017 Vas

 
odger-stol-ikea
fornybart-material-ikeaDet är viktigt att skapa en tydlig struktur som också är möjlig att massproducera. Här har Ikea jobbat i samarbete med sin glasleverantör i Kina för att komma närmare målet. Genom att använda överblivna glas som exempelvis avisats på grund av defekter skapade teamet IKEA PS 2017, en glasvas. Även om alla vaser är gjorda med samam form som är var och en unik på sitt sätt på grund av de olika nyanserna av smält återvunnet glas.

”IKEA PS vas är en liten produkt men viktig i den framtida utvecklingen säger designern Iina Vuorivirta”
”Den är inte bara vacker och funktionellt användbar, den är också ett uttalande mot en mer hållbar glasproduktion”

Kika in mer på hemsidan för IKEA
 

Related Posts