Inspiration

Shabby chic inredning ökar i popularitet

Nu är det hetare än någonsin med Shabby chic inredning, och försäljningen av möblerna rusar. Det är många som undrar vad shabby chic är. Och därför har vi valt att berätta kort om den populära inredningsstilen nedan.

Vad är shabby chic inredning?

Inredningsstilen shabby chic har sina rötter ute på den engelska landsbygden men också från USA och Frankrike. Det är där vi finner den typiska stilen av blommiga tyger i ljusa färger sammanfogat med gamla och slitna möbler.  Ofta var möblerna tillverkade av järn, rostiga och sällan blanka eller välpolerade.
Det var främst på 80-talet som denna trend tog fart. Det var då många som en motreaktion till de dyra designmöblerna med högkvalitet bestämde sig för att visa upp klasskillnaden till den övre medelklassen. På den tiden var shabby chic mer storslagen än vad den är idag. Dagens variation av shabby chic hämtar mer inspiration från 1700-talet och den avskalade amerikanska stilen.
Det som främst utmärker shabby chic i modern tid är ett utseende av rustik romantik. Ofta är möblerna vitmålade, patina, mycket bleka pasteller, loppisfynd eller avskavda. Och just loppisfynd har nog aldrig varit så stort som det är idag, speciellt bland medelklassen. Här hittar ni mer om stilen!
Inredningsstilen myntades på 80-talet av inredningsmagasinet The World of Interiors och blev snabbt mycket populärt.
shabbychic-kok
Mest utmärkande shabby chic inredning är vitt i olika nyanser, golv, väggar, tak mm. Antika och äldre möbler vilka är vita och har ett utseende att se använda och slitna ut.
Vill du hitta riktigt fina inredningsdekorationer eller detaljer som följer inredningsstilen är som sagt ovan loppmarknader den bästa vägen att ta. Där finns en hel del smått och gått som du kan återanvända i ditt hem.
Själv tycker jag den gamla rustika inredningsstilen går in mycket väl i ett modernt hem. Det skapar en balans mellan dem två och blir inte för påträngande.
Kika in här för mer inredning som påminner om denna >>
Fler inredningsstilar hittar ni nedan:
Del 3: Vad är Skandinavisk inredning?
Del 2: Art Deco. Vad är det för inredningsstil?
Del 1: Shabby chic inredning ökar i popularitet – Läser du nu

Related Posts