Inspiration

Inredningstips som gör skillnad

Hitta inredningstips

Under denna sida har vi på Roomly.se samlat några inredningstips som vi hoppas att du ska få nöjet att använda i praktiken när du ska göra om hemma. Denna sida kommer att uppdateras kontinuerligt och hålla sig färsk med de senaste inrendningstrenderna.

Roomly inredningsguide

Det är alltid svårt att komma igång med ett inredningsprojekt. Antingen har man för mycket dekorationer som ska upp eller för lite inspiration. Detta kan göra att man inte riktigt vet vart man ska börja. I vår inredningsguide följer några grundläggande och konkreta råd för hur en inredningsprocess kan se ut.
Det finns ingen regel för hur en process ska se ut när man inreder. Här har alla en egen väg att gå. Några väljer att jobbar enligt ”trial and error-metoden” samtidigt som andra sätter sig ner vid ritbordet och gör en detaljerad ritning innan möbler och dekoration börjar flyttas runt. Det andra alternativt är ofta mer vanligt när det kommer till tyngre möbler som säng, soffa, matbord och garderober.
Det finns däremot några klara riktlinjer och arbetssätt som gör arbetet lite enklare och effektivare. Nedan följer en konkret liten guide på hur arbetssättet kan se ut.

1. Planlösningen

Nummer ett på listan är att skapa sig en uppfattning om hur din planlösning ser ut. Hur stora är rummen, vart kommer det in ljus ifrån och behöver arkitekturen som finns idag förbättras på något sätt?
Här är det viktigt att ta hänsyn till vilka behov som finns i dina rum, hur kan dessa variera mellan årstiderna? Det är väldigt vanligt med vita väggar och stora speglar som skapar mer rymd samtidigt som fondväggar och starka färger bygger dramatik i hemmet. Här gäller det att skapa dig en helhetsuppfattning och inte fastna i fokus på bara möblerna som inredning. Tänk också färg, form, tomrum och rymd. Detta kommer ge dig en bra utgångspunkt i inredningsprocessen.

2. Planering

I steg två vill vi rekommendera att man ritar upp planlösningen om denna inte finns redan från exempelvis en bostadsförsäljning. Skapa dig ett enklare utkast på vilka av dina möbler som du vill välja in i ditt hem utan att fundera på färg och form. Här är det viktigt att ha några attribut i åtanke som passager i t.ex. hall, kök och sovrum. I dessa rum behövs minst 60 till 70 cm bredd. Matbord ska ha minst 80 cm utrymme runt sig för sittkomfort. Dessa rekommendationer ska inte försvåra utan snarare ska ditt förnuft styra möbleringen. Tänk på vilka behov just du och din familj har.

3. Möbler, färg och form

Steg tre är allt om fundering över vilka material, färger och former som dina möbler ska ha. Här är det viktigt att veta att färger inte kan uppfattas utan ljus samt att ljuset påverkar vilka färger vi ser. Det härliga här men också svåra är att dina behov ska styra detta skede. Om du och din familj t.ex. ofta äter vid soffbordet är det praktiskt att kanske välja ett högre soffbord. Det samma gäller matplatsens storlek som också ska anpassas efter din familj och gäster. Är det så att du också har barn i hemmet är det viktigt att tänka utifrån ett barnsäkert perspektiv.
Här kan du besöka vår inredningskategori bord där du hittar ett brett sortiment av b.la. matbord och soffbord.

Inredningstips belysning

Vi bor i ett land där det för mesta tiden är rätt mörkt och långa vintrar. Men det verkar inte spela någon roll då vi förvånansvärt är väldigt dåliga på belysning i vår inredning. I denna guide lär du dig att på bästa sätt använda belysning om inredningsverktyg. Roomly har samlat några konkreta tips på hur du kan lyckas med att få till belysningen i ditt hem. Till en början är det viktigt att du lär dig skillnaden på allmänbelysning, stämningsbelysning och punktbelysning. Respektive belysning finner du nedan!

Allmänbelysning 

Allmänbelysning är grunden till mestadels all bra belysning. Denna skapas ofta bäst med något som kallas indirekt belysning, ej synliga ljuskällor. Här tar man fördel av rymden i det rum som ska ljussättas. Inbyggda spotlights är ett bra exempel på detta. Taklampor skapar dock ofta inte något bra allmänljus då exempel kristallkronor utger ett sken med begränsat ljus och mörka hörn. Taklampor ska snarare ses som naturlig del av din inredning och klassa ofta som stämningsbelysning.
3 lyckade tips på allmänbelysning
– Undvik utanpåliggande spotlights som allmänbelysning.
– Dölj ljuskällorna så gott det går. Inbyggda spotlights är bra exempel på detta.
– Utnyttja gärna vacker stukatur i taket genom en up-lighter mot taket.

Stämningsbelysning

Stämningsbelysning  har ofta många skepnader men innefattar generellt lampor med dimmer eller levande ljus. Här kan man ta fördel av hörn, bokhyllor eller kanske en växt.
3 lyckade tips på stämningsbelysning
– Installera alltid dimmer för din stämningsbelysning.
– Använd stämningsbelysning som en naturlig del i din inredning.
– Var kreativ. Det är med stämningsbelysning du skapar något unikt.

Punktbelysning

Punktbelysning har däremot ofta en praktisk funktionalitet. Här är det spotlights och läslampor som dominerar. Punktbelysning ska användas för att stärka upp en viss punkt starkt och tydligt. Kan också användas för att exempelvis lysa upp tavlor (tavelbelysning) eller växter.
3 tips för en lyckad punktbelysning
– Använd punktbelysning effektivt – less is more.
– Se till att ha ställbar belysning som ger ett koncentrerat, väl avbländat ljus.
– Addera stämning i rummet genom att lysa upp vackra väggar, tavlor eller växter.
I ett normalstort rekommenderas vanligen cirka sju ljuspunkter. 
Kika in och hitta den perfekta belysningen här i vårt breda sortiment av lampor.

Related Posts