Inspiration, Roomly nyheter

2015 års inredningstrender – så här gick det

Inredningstrender är sällan något man följer, de används snarare som en inspirationskälla för att hitta det man gillar i dagens enorma utbud av inredningsprodukter. I detta gränslösa utbud finns ofta ett antal röda trådar som är återkommande och genom att samla dessa under teman har Happy Homes urskiljt ett antal inredningstrender för 2015. Nu när året snart är över kan vi summera hur det egentligen har gått. Lyckades vi ta fasta på några teman som blev trender under året, eller såg vi inte röken av dem? Så här gick det:

Trenden: Det stora blå

Det marina temat skulle visa sig från flera sidor under året, inte minst genom alla härliga havskulörer; från blått, turkost och grönt som skulle kombineras med smutsiga pasteller. Korall, fiskar, rep drivved, glasflaskor var typiska accenter som förväntades bli populära.
Resultatet
Det förväntade marina temat blev ingen stor inredningsnyhet under året. Trots häftiga tapeter med snygga och ibland lite knasiga fiskar så slog inte temat igenom. Blåa kulörer i olika nyanser har vi dock sett mycket av under året, inte minst mörkare blåa toner än vad vi är vana vid att se.
inredning-2015
Foto: Jotun/Lady

Trenden: Fransk caféstil

Basen är vit och grå och stort fikus läggs på golvet med dess stora kakelplattor eller trägolv med vacker patina. Mönstren på tapeterna består av materialimitationer som kakel, tegel, skiffer eller trä. Svart används som accent på möbler, handtag och på diverse inredningsdetaljer.
Resultatet
Här är det flera inslag som har slagit igenom under året. Stora klinkerplattor i olika gråa kulörer, trägolv, de svarta caféstolarna, det svartvit-rutiga golvet är fortsatt populärt och inte minst materialimitationerna på tapeter som har fortsatt att sälja bra under hela året.
bmo0zdraekbwhrzvnteq
Foto: Tarkett

Trenden: Förfinad grafik

Grafiska mönster med ett fint linjespel i återhållsam färgskala karakteriserar denna trend. Mönstren används på lampor, korgar och andra dekorativa föremål. Parallellt presenterades även en mer färgstark och lekfull version med kalejdoskop och harlequin-mönster.
Resultatet
Grafiska mönster är alltid populära i en eller annan form, dock inte i dess mest färgglada version. Däremot har de svartvita grafiska mönstren fått stor uppmärksamhet under året.
mmgcagvv2j8zrjfkqgqe
Eco Wallpaper, Black & White

Trenden: New Classics

En nytolkning av den dekorativa Art Deco-stilen, representerad i form av dekorativa växt- och blommönster i starka färger förväntades bli en trend under året. Mörka trägolv, brända färgtoner och glaslampor karakteriserar stilen.
Resultatet
I år har vi dekorerat våra hem med mer färg jämfört med tidigare år, även om vi inte har gått så långt som trendens presentation av kulörer. De klassiska William Morris-tapeterna med dekorativa blommönster har inspirerat formgivare och producenter att skapa moderna nytolkningar som bl.a. har resulterat i vackra tapet- och textilmönster.
ctsuqcxzerbip8bjeek7
Boråstapeter, Falsterbo II

Trenden: Secret garden

Naturen skulle bli ett centralt tema under året. Grönt i alla nyanser, växter, naturmönster, naturmaterial och trämöbler karakteriserar stilen.
Resultatet
Grönmålade väggar i olika nyanser har fått stor uppmärksamhet under året. Väggarna har i flera fall målats med kalkfärg som ger ett levande intryck på väggarna. Växter har definitivt återtagit sin plats i våra hem och den vita marmorn har fått konkurrens från den gröna. Det miljömedvetna tänket är högst aktuellt.
yboy0sdpsw3yluersvpm
Midbec, Palmetto

Trenden: Marsala, årets färg

Varje år utser Pantone Color Institute Året färg och för 2015 utsågs Marsala. Marsala är en oxblodsfärgad rödbrun nyans som påminner om rödvin, Falu Rödfärg och tegel.
Resultatet
Marsala slog inte igenom inom inredningsbranschen under året, gissningsvis för att det är en allt för kraftig nyans. Det röda inslaget i kulören kan dessutom göra att färgen känns lite väl intensiv för att användas i större skala i ett rum.
zpdwz2ag9et1lrvnjr0p

Related Posts